Α. Φυσικά πρόσωπαΙ. Προκαταβολή φόρου από επιχειρηµατική δραστηριότητα για φυσικά πρόσωπα Με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση, την οποία υποβάλλει ο φορολογούµενος που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στις διατάξεις του ΚΦΔ (Ν 5104/2024), θεμελιώνεται ποσό ίσο µε το 55% του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του προηγούμενου φορολογικού έτους, ως προκαταβολή φόρου, για τον μελλοντικό φόρο που θα αναλογεί στο εισόδηµα του διανυόµενου φορολογικού έτους (
άρθρο 69 ΚΦΕ).
Αν στην φορολογική δήλωση περιλαµβάνονται και εισοδήµατα για τα οποία ο φόρος παρακρατείται ή καταβάλλεται
(αφορά και αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δικηγόρους), ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε
, για τα εισοδήµατα αυτά, εκπίπτει
από το ποσό που πρέπει να ορισθεί ως προκαταβολή φόρου. Αν το εισόδηµα, µε βάση το οποίο ενεργείται η θεμελίωση του φόρου προσδιορίζεται κατά τρόπο τεκµαρτό, ο φόρος που αναλογεί στο τεκµαρτό αυτό εισόδηµα λαµβάνεται υπόψη για τον προσδιορισµό της προκαταβολής. Ωστόσο, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά, για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς θεμελίωση ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50%, ήτοι υπολογίζεται με συντελεστή 27,50% (55% χ 50%).
Περαιτέρω, δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου, όταν το ποσό που βεβαιώνεται, δεν υπερβαίνει το ελάχιστο ύψος των 30,00 ευρώ. Υπογραµµίζεται ότι προκαταβολή φόρου υπολογίζεται µόνο επί του φόρου που προκύπτει από το εισόδημα από επιχειρηµατική δραστηριότητα. Συνεπώς, προκαταβολή φόρου, ως προς τα φυσικά πρόσωπα, υπολογίζεται µόνο εφόσον αποκτάται εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα, οπότε θα πρέπει να διαχωρίζεται τυχόν εισόδημα που αποκτάται από πηγή, για την οποία δεν προβλέπεται υπολογισμός προκαταβολής φόρου. Δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου, εν γένει, για φορολογητέα εισοδήµατα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα που προέρχονται από άλλες πηγές, πλην της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΠαράδειγµαΈστω ότι ατομικός επιχειρηματίας, ο οποίος, παραλλήλως, εκμισθώνει ακίνητο ως φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, κατά το φορολογικό έτος 2024, δηλώνει τα παρακάτω φορολογητέα εισοδήµατα:
Από επιχειρηματική δραστηριότητα (θετικό αποτέλεσμα, κέρδος)
| | 20.000,00
|
Από ακίνητη περιουσία (ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες)
| | 10.000,00
|
ΣΥΝΟΛΟ
| | 30.000,00
|
Φόρος επί ακίνητης περιουσίας (10.000,00 χ 15%, αυτοτελής φορολόγηση)
| 1.500,00
| |
Φόρος επί κερδών επιχειρηματικής δραστηριότητας (κλίμακα άρθρου 15): [10.000,00 χ 9% = 900,00 + 10.000,00 χ 22% = 2.200,00]
| 3.100,00
| |
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ
| 4.600,00
| |
Προκαταβολή επόμενου έτους (3.100,00 χ 55%)
| 1.705,00
| |
ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΡΩΤΕΟΥ ΠΟΣΟΥ
| | 6.305,00
|
Συνεπώς, το πληρωτέο ποσό, κατά την εκκαθάριση, είναι 6.305,00 ευρώ, αφού γίνει συμψηφισμός µε ποσό τυχόν προηγούµενης προκαταβολής φόρου. Επισηµαίνεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβάλλεται από τον υπόχρεο φορολογούμενο, φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στην βεβαίωση του προκαταβλητέου ποσού φόρου, µε βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, του εγγύτερου, πριν από την παράλειψη υποβολής της δήλωσης φορολογικού έτους, υπό τον περιορισμό, ωστόσο, ότι ο υπόχρεος εξακολουθεί να αποκτά το εισόδηµα. Αν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν αποκτάται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε δεν προσδιορίζεται προκαταβολή φόρου.
ΙΙ. Μείωση προκαταβλητέου φόρου από επιχειρηµατική δραστηριότητα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπαΣε περίπτωση που τυχόν µειωθεί το εισόδηµα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, ο φορολογούµενος µπορεί να ζητήσει µε αίτησή του την µείωση του φόρου που βεβαιώθηκε κατά τις διατάξεις περί προκαταβολής. Η αίτηση υποβάλλεται µέχρι το τέλος του µηνός Σεπτεµβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση και αφορά στα ποσά του φόρου για τις δόσεις που δεν έγιναν ληξιπρόθεσµες κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης. Κατά την εκτίµηση της µείωσης του εισοδήµατος από επιχειρηµατική δραστηριότητα λαµβάνονται υπόψη, ενδεικτικά:
(α) Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόµενο µε τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούµενου φορολογικού έτους.
|
(β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης επί των ακαθάριστων εσόδων του τρέχοντος φορολογικού έτους σε σύγκριση µε το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούµενου φορολογικού έτους.
|
(γ) Οι ουσιώδεις µεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαµόρφωσης του µικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση µε το προηγούµενο.
|
(δ) Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται µείωση του κέρδους του τρέχοντος φορολογικού έτους.
|
Τα οικονομικά μεγέθη που εξετάζονται είναι ο κύκλος εργασιών, τα κάθε μορφής ακαθάριστα έσοδα, τα έξοδα και οι δαπάνες διαχείρισης, καθώς και το ποσοστό μικτού κέρδους. Όλα τα μεγέθη συγκρίνονται, σε σχέση με την διαμόρφωσή τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στην επαλήθευση της αίτησης που υποβλήθηκε και υποχρεούται, µέσα σε προθεσµία 3 µηνών από την υποβολή της, να ανακοινώσει στον φορολογούµενο τα αποτελέσµατα του ελέγχου. Αν διαπιστώσει ότι το εισόδηµα µειώθηκε πραγµατικά κατά το ως άνω ποσοστό 25%, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στην έκπτωση ανάλογου, µε την µείωση που επήλθε, ποσού φόρου από τις επόµενες δόσεις που οφείλονται.
Αν περάσει άπρακτη η προθεσµία της προηγούµενης παραγράφου, ο φορολογούµενος µπορεί να καταβάλλει τις, από την λήξη της προθεσµίας και µετά, απαιτητές δόσεις του φόρου µειωµένες κατά το ποσοστό της µείωσης των εισοδηµάτων του, όπως αναφέρεται στην αίτηση που υπέβαλε για τον σκοπό αυτό, µε επιφύλαξη να καταβάλει τον τυχόν επιπλέον οφειλόµενο φόρο κατά τον έλεγχο της δήλωσης και την οριστική εκκαθάρισή του.
Σημειώνεται ότι αν γίνει νέα εκκαθάριση λόγω υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον µειωθεί ο φόρος, µειώνεται αναλόγως και η προκαταβολή του φόρου
(βλέπε και την Πολ. 1067/20-3-2025).ΙΙΙ. Προκαταβλητέος φόρος αρχιτεκτόνων και µηχανικώνΕιδικές διατάξεις έχουν τεθεί από τον νομοθέτη, αναφορικά με τις αμοιβές και τον προκαταβλητέο φόρο για αρχιτέκτονες και µηχανικούς, εν γένει. Για την κατηγορία αυτή των επαγγελματιών, ο προκαταβλητέος φόρος υπολογίζεται με τους παρακάτω συντελεστές:
- 4% της συµβατικής αµοιβής για εκπόνηση µελετών και σχεδίων. - 10% της συµβατικής αµοιβής για εκπόνηση µελετών και σχεδίων που αφορούν οποιασδήποτε άλλης φύσης έργα και για την επίβλεψη της εκτέλεσης αυτών, καθώς και των έργων της προηγούµενης περίπτωσης και της ενέργειας πραγµατογνωµοσύνης κ.λπ. για τα έργα αυτά.
|
Κατ’ εξαίρεση, για αµοιβές αρχιτεκτόνων και µηχανικών για την επίβλεψη της εκτέλεσης κάθε είδους τεχνικών έργων που ορίζονται στις προηγούµενες περιπτώσεις, ο προκαταβλητέος φόρος επιβάλλεται πριν από την θεώρηση των οικείων εργασιών από την αρµόδια αρχή, επί του ποσού της αµοιβής επίβλεψης του δικαιούχου, και προκειµένου για εκπόνηση µελετών ή σχεδίων και επίβλεψη έργων του Δηµοσίου, νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και των κοινωφελών ή θρησκευτικών ιδρυμάτων, ο προκαταβλητέος φόρος, κατά τα ως άνω ποσοστά, υπολογίζεται επί του ποσού της συµβατικής αµοιβής.
IV. Προκαταβολή φόρου επί των αµοιβών των δικηγόρωνΣύµφωνα µε την παράγραφο 5α του άρθρου 69 του ΚΦΕ, υπολογίζεται προκαταβολή φόρου 15% επί των ακαθαρίστων αµοιβών των δικηγόρων, που αναγράφονται επί των γραµµατίων προκαταβολής
ως ποσά αναφοράς επί των οποίων υπολογίζονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους προκαταβολές, υπέρ όσων ορίζονται στο
άρθρο 61 του Ν 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) για τις παραστάσεις που πραγµατοποιούν ενώπιον των δικαστηρίων και όπως οι αµοιβές αυτές κάθε φορά ισχύουν µε βάση τις διατάξεις του Παραρτήµατος I του άρθρου 166 του ίδιου Κώδικα. Επίσης, κάθε δικηγορικός σύλλογος ή ταµείο συνεργασίας ή διανεµητικός λογαριασµός οποιασδήποτε νοµικής µορφής υποχρεούται να παρακρατεί φόρο εισοδήµατος µε συντελεστή 15% επί οποιουδήποτε ποσού καταβάλλει
ως µέρισµα σε δικηγόρο. Η προκαταβολή ή παρακράτηση φόρου κατά περίπτωση υπολογίζεται και αποδίδεται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους µε ευθύνη των προέδρων τους, υποβάλλοντας δήλωση µε την χρήση ηλεκτρονικής µεθόδου επικοινωνίας µέσω διαδικτύου, (δικτυακός τόπος: www.aade.gr) το αργότερο µέχρι το τέλος του δεύτερου µήνα από την ηµεροµηνία καταβολής της υποκείµενης σε παρακράτηση πληρωµής.
Δεν υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος επί των ακαθαρίστων αµοιβών των δικηγόρων που αναγράφονται επί των γραµµατίων προκαταβολής, ως ποσά αναφοράς, για παραστάσεις που πραγµατοποιούν ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και για κάθε άλλη νοµική υπηρεσία που παρέχουν οι δικηγόροι οι οποίοι συνδέονται µε τον εντολέα τους
µε σύµβαση έµµισθης εντολής και αµείβονται µε πάγια αντιµισθία. Σε αυτή την περίπτωση, στο οικείο γραµµάτιο προκαταβολής, εκτός από την ένδειξη
«πάγια αντιµισθία», αναγράφεται και ο εντολέας του δικηγόρου. Και τούτο καθόσον ως εισόδηµα από µισθωτή εργασία και συντάξεις µε βάση τις διατάξεις της περίπτωσης ε, της παραγράφου 2 του
άρθρου 12 του Ν 4172/2013 (ΚΦΕ), θεωρείται και το εισόδηµα που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιµισθία για την παροχή νοµικών υπηρεσιών, επί του οποίου ενεργείται παρακράτηση φόρου µε βάση τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του νόµου αυτού (κλίμακα φόρου, μείωση φόρου από µισθωτή εργασία).
Επίσης, δεν υπολογίζεται και δεν αποδίδεται προκαταβλητέος φόρος επί των ακαθαρίστων αµοιβών των δικηγόρων, που αναγράφονται επί των γραµµατίων προκαταβολής, ως ποσά αναφοράς, για την παράσταση του δικηγόρου σε κάθε είδους συµβολαιογραφικές πράξεις, διότι στην περίπτωση αυτή η αµοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα µε έγγραφη συµφωνία µεταξύ δικηγόρου και εντολέα, καθώς και επί των ακαθαρίστων αµοιβών των δικηγόρων από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου που περαιώνεται µε απόφαση Δικαστηρίου, καθόσον στην περίπτωση αυτή η αµοιβή του δικηγόρου επιδικάζεται από το δικαστήριο µε την ίδια απόφαση, µε την οποία επιδικάζεται και η αποζηµίωση του δικαιούχου. Το ίδιο ισχύει και για τις αµοιβές του δικηγόρου ως συνδίκου στις διαδικασίες πτώχευσης.
Περαιτέρω, υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος στις περιπτώσεις που οι δικηγορικές αµοιβές ή το ύψος αυτών συναρτάται άµεσα από το αποτέλεσµα των δικηγορικών υπηρεσιών ή της δίκης, κατόπιν έγγραφης συµφωνίας, όπως π.χ. των εργατικών, αυτοκινητικών, κ.λπ. υποθέσεων όπου ο δικηγόρος αµείβεται µε εργολαβικό συµβόλαιο, µε την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί τα στοιχεία της έγγραφης συµφωνίας που αποδεικνύουν το ύψος της αµοιβής κ.λπ. στην ΔΟΥ, που είναι αρµόδια για την φορολογία του εισοδήµατος του δικηγόρου.
Β. Νομικά πρόσωπα Ι . Προκαταβολή του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων και νοµικών οντοτήτων
Με βάση την φορολογική δήλωση που υποβάλλει το νοµικό πρόσωπο ή η νοµική οντότητα και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ως προκαταβολή φόρου, ποσό ίσο µε ποσοστό 80% του φόρου που προκύπτει για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδηµα του διανυόµενου φορολογικού έτους. Για τα παρακάτω νοµικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται επίσης µε συντελεστή 80%:
– Προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ηµεδαπή ή την αλλοδαπή. – Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ηµεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαµβάνονται και τα κάθε είδους σωµατεία και ιδρύµατα. – Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή µη κερδοσκοπικές εταιρείες, συµµετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελµα. – Κοινοπραξίες (µόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών).
|
Τα ποσοστά µε τα οποία υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου µειώνονται κατά 50% για τα νέα νοµικά πρόσωπα κατά τα τρία πρώτα φορολογικά έτη από την δήλωση έναρξης εργασιών τους. Κατά ρητή διατύπωση στον νόµο, η µείωση αυτή δεν ισχύει για τα νοµικά πρόσωπα που προέρχονται από µετατροπή ή συγχώνευση
άλλων επιχειρήσεων µε βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόµου, αναπτυξιακού ή µη. Η βεβαίωση ποσού προκαταβολής φόρου γίνεται έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδηµα του διανυόµενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δήλωση ή οριστικός τίτλος, ο καταβλητέος φόρος υπολογίζεται µε βάση τον φόρο που προκύπτει από στοιχεία του εγγύτερου φορολογικού έτους.
Τα παραπάνω εφαρµόζονται και επί των προσωρινών δηλώσεων που υποβάλλουν τα νοµικά πρόσωπα ή οι νοµικές οντότητες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση. Σημειώνεται ότι από το ποσό που βεβαιώνεται ως προκαταβολή φόρου, εκπίπτει ο φόρος που παρακρατείται από πηγή εισοδήματος που αποκτάται στην χώρα μας, εφόσον συντρέχει περίπτωση.
Αν µειωθεί το φορολογητέο εισόδηµα, εφαρµόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 70, δηλαδή µείωση του προκαταβλητέου φόρου
(βλέπε την προηγούμενη παράγραφο Α/ΙΙ). Σημειώνεται ότι η εννεάµηνη προθεσµία
(μήνας Σεπτέµβριος) για την υποβολή της αίτησης µείωσης του προκαταβλητέου ποσού φόρου αρχίζει από την ηµέρα έναρξης του νέου φορολογικού έτους.
ΠαράδειγµαΑνώνυµη Εταιρεία κατά το φορολογικό έτος 2024 παρουσιάζει λογιστικά κέρδη 60.000,00 ευρώ. Μετά την προσθήκη της διαφοράς λογιστικής - φορολογικής βάσης και την φορολογική αναμόρφωση των μόνιμων διαφορών, τα φορολογητέα κέρδη διαµορφώνονται στο ποσό των 80.000,00 ευρώ.
Στα έσοδα της ΑΕ περιλαµβάνονται και τόκοι προθεσµιακής κατάθεσης µικτού ποσού 5.000,00 ευρώ. Ο φόρος που παρακρατήθηκε από την τράπεζα είναι: 5.000,00 χ 15% = 750,00 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των κερδών των νοµικών προσώπων είναι 22% (
άρθρο 58 του ΚΦΕ).
Συνεπώς έχουµε:
– Φόρος οφειλόµενος 80.000,00 χ 22% = 17.600,00 – Προκαταβολή φόρου 17.600,00 χ 80% = 14.080,00 – µείωση προκαταβολής φόρου: 750,00 – Υπόλοιπο προκαταβολής: 13.330,00
|
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στις παρακάτω περιπτώσεις:
Οι διατάξεις για τον υπολογισµό προκαταβολής φόρου δεν εφαρµόζονται, εν γένει, για τα νοµικά πρόσωπα που µετασχηµατίζονται ή συγχωνεύονται:
(α) Για τις εταιρείες που µετασχηµατίζονται σύµφωνα µε τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήµατος (άρθρο 54, «Συγχωνεύσεις και διασπάσεις»), καθώς και µε τις διατάξεις του ΝΔ 1297/1972 και του Ν 2166/1993. Ωστόσο, σκόπιμο κρίνεται να συνδυασθούν οι περιπτώσεις α και β του άρθρου 59 του Ν 5162/2024, δυνάμει των οποίων καταργούνται το ΝΔ 1297/1972 και τα άρθρα 1 έως και 4 του Ν 2166/1993 αντιστοίχως.
β) Για τις ηµεδαπές ανώνυµες εταιρείες που συγχωνεύονται σε ανώνυµη εταιρεία ή διασπώνται, σύµφωνα µε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Σηµειώνεται ότι µετά την θέση σε ισχύ του Ν 4601/2019 (Εταιρικοί µετασχηµατισµοί), οι διατάξεις του ΚΝ 2190/1920, έχουν καταργηθεί (άρθρο 147).
γ) Για τις ηµεδαπές εταιρείες περιορισµένης ευθύνης που συγχωνεύονται σε εταιρεία περιορισµένης ευθύνης, σύµφωνα µε το
άρθρο 54 του Ν 3190/1955. Οµοίως, ως άνω, µετά την θέση σε ισχύ του Ν 4601/2019 (Εταιρικοί µετασχηµατισµοί), η διάταξη του άρθρου 54 του Ν 3190/1955, έχει καταργηθεί (άρθρο 147).
ΙΙ. Λογιστική αντιμετώπισηΗ οικονομική οντότητα «ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΚΕ», την 31/12/2024, παρουσιάζει πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό 82.01
«Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών», ποσού 400.000,00 ευρώ.
Μετά την φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων, η οποία προέκυψε ως καταγραφή
μονίμων διαφορών ύψους 25.000,00 ευρώ [βλέπε
άρθρο 23 του ΚΦΕ: π.χ.
(α) δαπάνες που αφορούν σε αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών αξίας άνω των 500,00 ευρώ, επειδή η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους δεν έγινε με την χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής ή (β) επιβολή προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ. ή (γ) το ποσό του τέλους επιτηδεύματος], καθώς και του προσδιορισμού της
προσωρινής διαφοράς λογιστικής και φορολογικής βάσης (στο παράδειγμά μας, έστω θετική: 50.000,00 ευρώ), το φορολογητέο αποτέλεσμα διαμορφώνεται στο ποσό των 475.000,00 ευρώ και ο φόρος εισοδήματος, με συντελεστή 22%, στο ποσό των 104.500,00 ευρώ.
Έστω ότι υφίσταται προκαταβολή φόρου ποσού 60.000,00 ευρώ, που αφορά το λήξαν φορολογικό έτος 2024. Ο λογαριασμός, στον οποίο εμφανίζεται το ποσό αυτό, θα «κλείσει» και ταυτοχρόνως θα «ανοίξει» με χρέωση του ποσού της νέας προκαταβολής για το τρέχον φορολογικό έτος 2025.
Κατόπιν των ανωτέρω, καταρτίζεται ο Πίνακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος:
Πίνακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος
Λογιστικό κέρδος, προ φόρου
| 400.000,00
|
+ Μόνιμες διαφορές (δαπάνες του άρθρου 23 του ΚΦΕ, που δεν εκπίπτουν)
| 25.000,00
|
+ (Διαφορά λογιστικής - φορολογικής βάσης)
| 50.000,00
|
= Φορολογητέα κέρδη
| 475.000,00
|
- Φόρος εισοδήματος 22%
| 104.500,00
|
= Αποτελέσματα μετά από τον φόρο (400.000,00 – 104.500,00)
| 295.500,00
|
Εν συνεχεία, διενεργούνται οι παρακάτω λογιστικές εγγραφές:
Περιγραφή λογαριασμών
| Χρέωση
| Πίστωση
|
31/12/2024
| | |
54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος
| | |
54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης
| 60.000,00
| |
54.01.03 Προκαταβολή φόρου εισοδήματος (αντίθετος)
| | 60.000,00
|
Αιτιολογία: Συμψηφισμός προκαταβολής φόρου για το 2024
| | |
----------------------------------------//------------------------------------------
| | |
82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών Λογαριασμών
| 400.000,00
| |
54.01.01 Φόρος πληρωτέος ετήσιας δήλωσης
| | 104.500,00
|
82.02 Καθαρό κέρδος περιόδου
| | 295.500,00
|
Αιτιολογία: Καθαρό λογιστικό κέρδος περιόδου
| | |
----------------------------------------//------------------------------------------
| | |
82.02 Καθαρό κέρδος περιόδου (μετά από τον φόρο)
| 295.500,00
| |
49.00 Αποτελέσματα (κέρδη) σε νέο
| | 295.500,00
|
Αιτιολογία: Μεταφορά σε λογαριασμό καθαρής θέσης
| | |
Το υπόλοιπο του λογαριασμού 54.01.01 είναι πιστωτικό εκ 44.500,00 ευρώ, για καταβολή, αλλά δεν είναι ακόμη το οριστικό ποσό.
54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης
ΧΡΕΩΣΗ
| ΠΙΣΤΩΣΗ
|
60.000,00
| 104.500,00
|
ΥΠΟΛΟΙΠΟ (Π)………. 44.500,00
| |
Ο λογαριασμός 49
(«Αποτελέσματα σε νέο») θα συμπεριληφθεί στην καθαρή θέση και θα καταχωριστεί στον ισολογισμό. Σε ότι αφορά την προκαταβολή φόρου, στο Σχέδιο Λογαριασμών των ΕΛΠ προβλέπεται η χρήση αντίθετου λογαριασμού (
54.01.03 «Προκαταβολή φόρου εισοδήματος»). Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης, εναλλακτικά, υπολογαριασμού του 33
(«Λοιπές απαιτήσεις»). Η λογιστική εγγραφή θα γίνει με την λογιστικοποίηση του φόρου και με την χρήση του αντίθετου λογαριασμού που αφορά στην προκαταβολή φόρου (δηλαδή του
54.01.03 «Προκαταβολή φόρου εισοδήματος»).
Συνεπώς, έχουμε:
Περιγραφή λογαριασμών
| Χρέωση
| Πίστωση
|
31/12/2024
| | |
54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος
| | |
54.01.03 Προκαταβολή φόρου εισοδήματος (αντίθετος)
| 83.600,00
| |
54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος
| | |
54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης
| | 83.600,00
|
Αιτιολογία: Προκαταβολή φόρου εισοδήματος 2025 (104.500,00 χ 80%)
| | |
Η διάθεση των κερδών θα γίνει, όταν αυτή εγκριθεί και οριστικοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο της ΙΚΕ, οπότε θα διενεργηθεί και η σχετική λογιστική εγγραφή. Ο λογαριασμός 54.01.01, έχει ως εξής:
54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης
ΧΡΕΩΣΗ
| ΠΙΣΤΩΣΗ
|
60.000,00
| 104.500,00
|
ΥΠΟΛΟΙΠΟ (Π)………..128.100,00
| 83.600,00
|
188.100,00
| 188.100,00
|