Διοικητικό Έγγραφο

Αρ. πρωτ.: Γ1δ/ Γ.Π. 17724
ΑΔΑ Ψ3ΕΑ465ΦΥΟ-ΒΥΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας : 101 87
Πληροφορίες : Μ. Τσαντίδου
Τηλέφωνο : 213-2161333
Φαξ : 213-2161919
E-mail : pfy4@moh. gov. gr
Αθήνα, 23 /03/2023
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΠΡΟΣ : ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day) - 20η Μαρτίου 2023
Σχετ: To με αρ. πρωτ. 394 Φ 45, ΠΗΣΥ 2023/10-3-2023 έγγραφο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Στοματικής Υγείας & Οδοντιατρικής Περίθαλψης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day), όπως αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI - World Dental Federation), και είναι η 20η Μαρτίου εκάστου έτους, σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:
Α. Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του υγιούς στόματος και να προάγει παγκόσμια τη γνώση για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής για όλους/ες - νέους/ες και ηλικιωμένους/ες. Η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του/ης (εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δις ανθρώπους), καθώς και ότι πολλές από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν μέσω της αυξημένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή μας και:
• ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
• απέχοντας από το κάπνισμα
• αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
• υιοθετώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής:
• βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα
• ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνακς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών
• καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος
• φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
• μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό
Επίσης, ακολουθούμε τη Σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης φυσικών σακχάρων για καλή γενική και στοματική υγεία: η κατανάλωση των φυσικών σακχάρων που προστίθενται* σε τρόφιμα και ποτά και αυτών που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης. Η συμβουλή αφορά τον υγιή πληθυσμό και δεν αντικαθιστά το διαιτολόγιο που συστήνεται από τον θεράποντα ειδικό σε περίπτωση χρόνιας ή οξείας ασθένειας.
(*από τη βιομηχανία, τους παρασκευαστές των τροφίμων ή τον καταναλωτή)
Β. Ο φετινός εορτασμός έχει για τρίτη χρονιά το κεντρικό σύνθημα «Να είσαι
περήφανος για το στόμα σου» με τον υπότιτλο «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας» με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της φροντίδας του στόματος σε κάθε ηλικία.
Περισσότερες πληροφορίες για τα μηνύματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, τις εκδηλώσεις και το ενημερωτικό υλικό μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΟΟ: https://www.eoo.gr/
Γ. Στο πλαίσιο των ενεργειών της Υπηρεσίας μας για την ανάπτυξη δράσεων πρωτογενούς πρόληψης των νόσων του στόματος εκδόθηκε η με αρ. πρωτ.: Γ1δ/ Γ.Π. οικ.6377/1-2-23 (ΑΔΑ 6Α4Λ65ΦΥΟ-ΛΒΣ) Εγκύκλιος με την οποία κοινοποιούνται προς τους οδοντιάτρους αλλά και τους άλλους επαγγελματίες υγείας οι συστάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση φθοριούχων για την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αρμόδιας ομάδας εργασίας του ΚΕ.Σ.Υ. με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Υπηρεσίας μας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δια της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Οδοντιατρικής Σχολής και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Η παραπάνω Εγκύκλιος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (https://www.moh.gov.gr/) στην κατηγορία Υγεία/Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας/Δράσεις- Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας/Προγράμματα Πρόληψης.
Επίσης στο ν. 5015 (ΦΕΚ 20 Α'2023) Άρθρο τρίτο «Υλοποίηση προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (dentist pass)» προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας έξι (6) έως δώδεκα (12) ετών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθοριστούν το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά οδοντιατρική πράξη, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγησή της, οι δικαιούχοι, οι ειδικότητες οδοντιάτρων που δύνανται να συμμετέχουν, κάθε τεχνικό ή άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με τη διαχείριση, παρακολούθηση, χρηματοδότηση, υλοποίηση, λειτουργία και εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.
Δ. Σε συνέχεια των ανωτέρω συστήνεται η υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις.
Ειδικότερα, ενδεικτικά προτείνεται:
• ανάρτηση αφισών σε χώρους με επισκεψιμότητα και ανάρτηση του ενημερωτικού υλικού και των ενημερωτικών φυλλαδίων σε ιστοσελίδες Φορέων
• προβολή των μηνυμάτων και των στόχων της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας και ιδιαίτερα του μηνύματος «Να είσαι περήφανος για το στόμα σου. «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας» με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, μέσω των δελτίων ειδήσεων και της διοργάνωσης ειδικών εκπομπών.
Ε. Προκειμένου να οργανωθούν και να υλοποιηθούν οι εν λόγω δράσεις και ενέργειες, προτείνεται οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας να συνεργαστούν σε κάθε επίπεδο με σχετικούς φορείς, υπηρεσίες και μονάδες των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, με Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας, (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, Δημοτικά Ιατρεία κ.λ.π.), Συλλόγους, Μ.Κ.Ο., προσανατολισμένες σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του παθήσεων του στόματος.
ΣΤ. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επαγγελματίες υγείας δύναται να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για θέματα Στοματικής Υγείας και για τις εκδηλώσεις εορτασμού στους ακόλουθους ιστότοπους:
• Υπουργείο Υγείας
https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-prwtobathmias-frontidas-ygeias/draseis-kai-programmata-agwghs-ygeias/agwgh-ygeias/entypo-kai-optikoakoystiko-yliko/5842-stomatikh-ygeia
https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-prwtobathmias-frontidas-ygeias/draseis-kai-programmata-agwghs-ygeias/programmata-prolhpshs/11233-systaseis-kai-kateythynthries-odhgies-gia-th-xrhsh-fthorioyxwn-gia-thn-prolhpsh-ths-odontikhs-terhdonas
• Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
https://www.eoo.gr/
• Διεθνής Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI)
https://www.worldoralhealthday.org/resources
• Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)
https://www.who.int/health-topics/oral-health#tab=tab 1
Οι αποδέκτες του παρόντος εγγράφου, παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους Φορείς όπως και κάθε άλλο συνεργαζόμενο Φορέα. Παρακαλούμε οι Οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της χώρας να λάβουν γνώση ενυπόγραφα του παρόντος εγγράφου.
Επίσης, το Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, παρακαλείται όπως ενημερώσει σχετικά όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Η παρούσα εγκύκλιος αναρτάται στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr στον άξονα «Υγεία» και στην ενότητα «Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας/Δράσεις και Προγράμματα Αγωγής Υγείας/Παγκόσμιες Ημέρες για την Υγεία».
Οι Φορείς που θα υλοποιήσουν δράσεις παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου, Τμήμα Στοματικής Υγείας ( pfy4@moh.gov.gr).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. Προεδρία της Δημοκρατίας, Βασ. Γεωργίου Β'2, 100 28 Αθήνα
2. Βουλή των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 2-6, 100 21 Αθήνα
3. Ακαδημία Αθηνών, Ελ. Βενιζέλου 28, 106 79 Αθήνα
4. Υπουργεία, Δ/νσεις Διοικητικού, (για ενημέρωση υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων)
5. Όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, Γραφ. κ.κ. Διοικητών (με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι εποπτευόμενους φορείς τους).
6. Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Αποστόλου 12, Γραφ. κ. Προέδρου, 151 23 Μαρούσι Αττικής
7. Ο.Κ.Α.Ν.Α. Γραφ. κ. Προέδρου, Αβέρωφ 21, 104 33 Αθήνα
8. Ε.Ο.Δ.Υ., Γραφ. κ. Προέδρου, Αγράφων 3-5, 151 23 Μαρούσι Αττικής (για
ενημέρωση υπηρεσιών και των ΚΕΔΥ)
9. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Γραφ. κ. Προέδρου, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Παπαδιαμαντοπούλου και Θηβών 1, 115-27 Αθήνα
10. Όλα τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Χώρας (για ενημέρωση Ιατρικών, Οδοντιατρικών Σχολών και Τμημάτων Επιστημών Υγείας)
11. ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ Στρ. Παπάγου Μεσογείων 227-231, 154 51, Χολαργός
12. Γ.Ε.Σ. Δ/νση Υγειονομικού Λ. Κανελλοπούλου Π. 1 & Κατεχάκη, 115 25, Αθήνα.
13. Γ.Ε.Α. Δ/νση Υγειονομικού Π. Κανελλοπούλου 3, 11525, Αθήνα
14. Γ.Ε.Ν. Δ/νση Υγειονομικού, Δεινοκράτους 70, 11521, Αθήνα
15. ΕΦΕΤ, Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2 Αμπελόκηποι.
16. Περιφέρειες της Χώρας, Γραφ. κ.κ. Περιφερειαρχών (για ενημέρωση των Π.Ε.)
17. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Γραφ. κ.κ. Γεν. Γραμματέων (για ενημέρωση ΟΤΑ)
18. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) , Γ. Γενναδίου 8., 106 78 Αθήνα
19. Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, Παλαιολόγου 9, 151 24 Μαρούσι Αττικής
20. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πειραιώς 134, 118 54 Αθήνα (ενημέρωση Μελών )
21. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Πλουτάρχου 3 και Υψηλάντους, 106 75, Αθήνα (ενημέρωση Μελών)
22. Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Θεμιστοκλέους 38, 106 78 Αθήνα
23. Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Μαιάνδρου 23 115 25 Αθήνα (Ενημέρωση
Επιστημονικών Εταιρειών)
24. Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΙΔΥ) ΕΣΥ
Λ. Αλεξάνδρας 215, 115 23 Αθήνα
25. Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντιάτρων Δημόσιας Υγείας, Κουντουριώτη 18, 55337 Θεσσαλονίκη
26. Διαρκής Ιερά Σύνοδος Εκκλησία της Ελλάδος ,Ι. Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα (για ενημέρωση Ι.Μ.)
27. Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, Πανόρμου 23, 115 22
Αθήνα (ενημέρωση Μελών)
28. Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα, 106 78
29. Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, Βασ. Σοφίας 47, 106 76, Αθήνα (ενημέρωση Μελών)
30. Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών - τριών, Παπαρηγοπούλου 15, 105 61, Αθήνα
(ενημέρωση Μελών )
31. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 163 41, Ηλιούπολη
32. Συνήγορος του Πολίτη, Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα
33. Ε.Ε.Σ. Λυκαβηττού 1, 106 72 Αθήνα
34. Ε.Φ.Κ.Α. Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Αγίου Κωνσταντίνου 8, 102 41 Αθήνα
35. Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας :
α) Για λογαριασμό Δημόσιας Τηλεόρασης β) Για λογαριασμό Δημόσιας Ραδιοφωνίας Αλεξάνδρου
Πάντου και Φραγκούδη 11, 101 63 Αθήνα (δύο (2) αντίγραφα του εγγράφου).
36. ANTENNA, Κηφισίας 10-12, 15125 Μαρούσι Αττικής
37. ALPHA TV, 40ο χλμ Αττικής Οδού (Σ.Ε.Α. Μεσογείων, Κτίριο 6) Κάντζα Αττικής
38. STAR CHANNEL, Βιλτανιώτη 36, 145 64 Κάτω Κηφισιά Αττικής
39. ΑΘΗΝΑ 9,83 FM, Πειραιώς 100, 118 54 Αθήνα
40. ANTENNA 97,2 FM, Κηφισίας 10-123 151 25 Μαρούσι Αττικής
41. SKAI 100,3 FM, Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου, 185 47 Ν. Φάληρο Αττικής.
42. ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20, 106 71, Αθήνα
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1. Γραφ. κ. Υπουργού Υγείας
2. Γραφ. κ. Αν. Υπουργού Υγείας
2. Γραφ. κ. Υφυπουργού Υγείας
3. Γραφ. κ.κ. Γεν. Γραμματέων
4. Γραφ. κ.κ. Προϊσταμένων Γεν. Δ/νσεων
5. Δ/νσεις και Αυτοτελή Τμήματα του Υπουργείου
6. Γραφ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
7. Δ/νση Π.Φ.Υ, Τμήμα Δ’