Αρ. Πρωτ.: 2333.2/32684/2024
ΑΔΑ 6ΔΝΔ4653ΠΩ-1Φ9
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ KAI ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΛΟΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Γρ. Λαμπράκη 150
Ταχ. Κώδικας : 185 35 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πληροφορίες : Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (Τ) ΚΟΥΡΟΥΠΑΣ Γ.
Τηλέφωνο : 213 137 1820 / 1800
E-mail : mareq@hcg.gr
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Πειραιάς, 30-04-2024
ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
ΘΕΜΑ: «Απαιτήσεις ραδιοεπικοινωνιών ναυαγοσωστικών πλοίων σύμφωνα με το π.δ. 65/2023».
ΣΧΕΤ.: α) Το π.δ.65/2023 (Α΄116) με θέμα «Κανονισμός περί ρύθμισης θεμάτων των ναυαγοσωστικών πλοίων αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης και κατασκευής, τη δυνατότητα έλξης, τα κριτήρια ευστάθειας, τις επιχειρησιακές, λειτουργικές απαιτήσεις, τη δραστηριοποίηση και τον εξοπλισμό αυτών».
β) Το Κεφ. IV της Δ.Σ. SOLAS όπως ισχύει.
1. Σκοπός της παρούσας εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών προς όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την εφαρμογή των απαιτήσεων των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 12 του (α) σχετικού, που αφορούν:
i. Σύμφωνα με την παράγραφο 1, κάθε Ν/Γ πλοίο πρέπει να φέρει μέσα για αμφίδρομη επικοινωνία στις συχνότητες αεροναυτιλίας 121.5MHz και 123.1MHz για σκοπούς έρευνας και διάσωσης από τη θέση διακυβέρνησης του πλοίου. Αυτό το μέσο μπορεί να είναι σταθερό ή φορητό. Επίσης θα πρέπει να διαθέτει δήλωση συμμόρφωσης και κατά περίπτωση πιστοποιητικό έγκρισης τύπου σε ισχύ σύμφωνα με την οδηγία 2014/53/EE (CE) ή 2014/90/EE (Wheelmark), ό,τι εφαρμόζεται.
ii. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 από το χώρο του αναρρωτηρίου των ναυαγοσωστικών πλοίων, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εξωτερικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες υγείας / γιατρό στην ξηρά με τη χρήση της εγκατάστασης ραδιοεπικοινωνιών του πλοίου. Στο πλαίσιο αυτό ως εξωτερική επικοινωνία νοείται η δυνατότητα φωνητικής επικοινωνίας (voice communication), η οποία επιτρέπει τη διαλεκτική επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και του ασθενή ή του ατόμου που είναι επιφορτισμένο στο πλοίο με την παροχή βοήθειας. Προαιρετικά, είναι επιθυμητή και συνίσταται η δυνατότητα αποστολής ψηφιακών δεδομένων (π.χ. φωτογραφίες ή ηλεκτροκαρδιογράφημα) οι οποίες παρέχουν αντικειμενικά και ενδεχομένως κρίσιμα κλινικά δεδομένα.
2. Ειδικότερα, η ανωτέρω απαίτηση 1.ii δύναται να ικανοποιηθεί με την εγκατάσταση του ακόλουθου εξοπλισμού κατ’ ελάχιστον στο αναρρωτήριο του πλοίου, ανάλογα με την θαλάσσια περιοχή GMDSS που δραστηριοποιείται.
Όροι και συντμήσεις που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο έχουν την έννοια που καθορίζεται στο (β) σχετικό:
• Α1 GMDSS: Εγκατάσταση ασυρμάτου VHF/DSC μέσω του οποίου είναι δυνατή η επικοινωνία με τη χρήση ραδιοτηλεφωνίας με τις υπηρεσίες υγείας μέσω παράκτιου σταθμού. Η εν λόγω απαίτηση είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω της εγκατάστασης 2ου χειριστηρίου – επαναλήπτη της εγκατάστασης VHF/DSC που υφίσταται στη γέφυρα του πλοίου στο πλαίσιο συμμόρφωσης του πλοίου με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις ραδιοεπικοινωνιών GMDSS,
ή εγκατάσταση επίγειου σταθμού αναγνωρισμένης κινητής δορυφορικής υπηρεσίας μέσω της οποίας είναι δυνατή η φωνητική επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας,
ή εγκατάσταση επίγειου σταθμού κινητής δορυφορικής υπηρεσίας που παρέχει κάλυψη στην περιοχή που πλέει το πλοίο μέσω της οποίας είναι δυνατή η φωνητική επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας.
• Α2 GMDSS: Εγκατάσταση ασυρμάτου MF/DSC μέσω του οποίου είναι δυνατή η επικοινωνία με τη χρήση ραδιοτηλεφωνίας με τις υπηρεσίες υγείας μέσω παράκτιου σταθμού. Η εν λόγω απαίτηση είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω της εγκατάστασης 2ου χειριστηρίου – επαναλήπτη της εγκατάστασης MF/DSC που υφίσταται στη γέφυρα του πλοίου στο πλαίσιο συμμόρφωσης του πλοίου με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις ραδιοεπικοινωνιών GMDSS,
ή εγκατάσταση επίγειου σταθμού αναγνωρισμένης κινητής δορυφορικής υπηρεσίας μέσω της οποίας είναι δυνατή η φωνητική επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας.
ή εγκατάσταση επίγειου σταθμού κινητής δορυφορικής υπηρεσίας που παρέχει κάλυψη στην περιοχή που πλέει το πλοίο μέσω της οποίας είναι δυνατή η φωνητική επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας.
• A3 – Α4 GMDSS: Εγκατάσταση ασυρμάτου MF-HF/DSC μέσω του οποίου είναι δυνατή η επικοινωνία με τη χρήση ραδιοτηλεφωνίας με τις υπηρεσίες υγείας μέσω παράκτιου σταθμού. Η εν λόγω απαίτηση είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω της εγκατάστασης 2ου χειριστηρίου – επαναλήπτη της εγκατάστασης MF- HF/DSC που υφίσταται στη γέφυρα του πλοίου στο πλαίσιο συμμόρφωσης του πλοίου με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις ραδιοεπικοινωνιών GMDSS,
ή εγκατάσταση επίγειου σταθμού αναγνωρισμένης κινητής δορυφορικής υπηρεσίας μέσω της οποίας είναι δυνατή η φωνητική επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας. Η εν λόγω απαίτηση είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω της εγκατάστασης 2ου χειριστηρίου της εγκατάστασης επίγειου σταθμού αναγνωρισμένης κινητής δορυφορικής υπηρεσίας που υφίσταται στη γέφυρα του πλοίου στο πλαίσιο συμμόρφωσης του πλοίου με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις ραδιοεπικοινωνιών GMDSS, εφόσον υποστηρίζεται η φωνητική επικοινωνία, ή εγκατάσταση επίγειου σταθμού κινητής δορυφορικής υπηρεσίας που παρέχει κάλυψη στην περιοχή που πλέει το πλοίο μέσω της οποίας είναι δυνατή η φωνητική επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας.
Ο ανωτέρω εξοπλισμός, εφόσον ανήκει στο σύστημα GMDSS (VHF/DSC–MF/DSC–MF-HF/DSC–επίγειος σταθμός αναγνωρισμένης κινητής δορυφορικής υπηρεσίας), θα συμμορφώνεται με σχετικές απαιτήσεις της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας, ανάλογα και με την κατηγορία του πλοίου, και θα πρέπει να διαθέτει δήλωση συμμόρφωσης και κατά περίπτωση πιστοποιητικό έγκρισης τύπου σε ισχύ σύμφωνα με την οδηγία 2014/53/EE (CE) ή 2014/90/EE (Wheelmark), ό,τι εφαρμόζεται, κατά τη στιγμή που εγκαθίσταται στο πλοίο. Εφόσον ο εξοπλισμός δεν ανήκει στο σύστημα GMDSS (επίγειος σταθμός κινητής δορυφορικής υπηρεσίας) θα πρέπει να διαθέτει δήλωση συμμόρφωσης σύμφωνα με την οδηγία 2014/53/EE (CE).
3. Η συμμόρφωση με τις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 12 του (α) σχετικού θα ελέγχεται στο πλαίσιο έκδοσης της «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ», σύμφωνα με το άρθρο 24 του ιδίου νομοθετήματος, από τον φορέα κυβερνητικής πιστοποίησης του πλοίου.
4. Ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών που εγκαθίσταται στο πλοίο, εφόσον εκπέμπει στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται από το σύστημα GMDSS σύμφωνα με το APPENDIX 15 των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations) της ITU όπως ισχύουν, θα καταχωρείται στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεπικοινωνιακού σταθμού πλοίου, με μέριμνα του πλοιοκτήτη και σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.
5. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, παραμένοντας στη διάθεσή σας για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων, που τυχόν θα απαιτηθούν.-
Ο Διευθυντής Κλάδου Γ΄
Υποναύαρχος Λ.Σ. ΡΟΚΙΔΗΣ Ζαφείριος
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Ι. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ (ugs@ugs.gr)
2. ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (nee@nee.gr)
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΝΟ) (gram@pno.gr)
4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΠΕΝ) (info@pepen.gr)
5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (info@greektugowners.gr)
6. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ – ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ & ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ» (panenosirim@gmail.com)
7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (info@sonpap.gr)
8. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (onpe@onpe.gr)
9. Αναγνωρισμένες τεχνικές εταιρείες παροχής τεχνικής υποστήριξης ξηράς στα εμπορικά πλοία με ελληνική
σημαία που εντάσσονται στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS)(με e-
mail)
ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Κ. Λ/Χ – Λ/Χ(με e-mail)
2. Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων (με e-mail)
3. Εξουσιοδοτημένοι Οργανισμοί (με e-mail)
ΙΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1. ΥΝΑΝΠ/Γρ. κ. Υπουργού (υ.τ.α.)
2. ΥΝΑΝΠ/Γρ. κ. Υφυπουργού (υ.τ.α.)
3. ΥΝΑΝΠ/Γρ. κ. ΓΓΝΛ (υ.τ.α.)
4. ΥΝΑΝΠ/Γρ. κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. – Α΄ Υ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. – Β΄ Υ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. (υ.τ.α.)
5. ΥΝΑΝΠ/ Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Γρ. κ.κ. ΔΚΑ΄- ΔΚΒ΄- ΔΚΓ΄
6. ΥΝΑΝΠ/Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΠΝ - ΔΕΠΙΧ
7. ΥΝΑΝΠ/ Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΚΕΠ/ΔΕΔΑΠΛΕ – ΔΕΠ – ΔΚΕΟ – ΔΙΜΕΚΑΠ