ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 21η
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
-----------
Ταχ.Δ/νση : Γ. Γενναδίου 4 - Τ.Κ.106 78, Αθήνα
Τηλέφωνα : 210-3307450,60,70,80,90
e-mail : notaries@notariat.gr
αριθμός πρωτ. 462
Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2024
Προς όλους τους συμβολαιογράφους
της χώρας
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με το χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
αποστέλλεται προς ενημέρωσή σας, η με αριθμό πρωτ. Ε.2059/4-9-2024 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (Δ/νση Δικαστικών Εισπράξεων και Επιστροφών και Δ/νση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου), με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με το χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς με δήλωση του κληρονόμου στο Γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς.
Επισημαίνεται ότι «σε κάθε περίπτωση , για την έναρξη της προθεσμίας προς αποποίηση, απαιτείται από τον Νόμο θετική γνώση από τον κληρονόμο της επαγωγής και του λόγου της, προς την οποία δεν εξομοιώνεται η υπαίτια άγνοια, έστω και αν οφείλεται σε βαριά αμέλεια αυτού. Ακόμη και η ύπαρξη βάσιμων αμφιβολιών, δεν επιτρέπει την εκκίνηση της προθεσμίας (σχετική η υπ΄ αριθμόν 426/2005 Γνωμοδότηση του Β΄ Τμήματος του ΝΣΚ, η οποία έχει γίνει αρμοδίως αποδεκτή). Επομένως απαιτείται ο κληρονόμος να γνωρίζει όχι μόνο το γεγονός του θανάτου, αλλά και ότι έγινε προσωρινός κληρονόμος, ακόμη και αν η άγνοια οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις (γνώση της επαγωγής και του λόγου της) που πρέπει να συντρέχουν για την έναρξη της προθεσμίας αποποίησης, ώστε να διαπιστώνεται το εμπρόθεσμο ή μη αυτής, τίθενται από τον Νόμο υπέρ του προσωρινού κληρονόμου, δηλαδή για την προστασία αυτού έναντι του κινδύνου να παρέλθει η προθεσμία αποποίησης εν αγνοία του..............Για την ακύρωση της αποδοχής ή της αποποίησης κληρονομιάς λόγω πλάνης, απάτης ή απειλής, απαιτείται σε κάθε περίπτωση δικαστική απόφαση κατόπιν αγωγής ακύρωσης που ασκείται από το πρόσωπο που πλανήθηκε ή απατήθηκε ή απειλήθηκε ή από τους κληρονόμους του».
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι ο συμβολαιογράφος δύναται να προβαίνει στην σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς από τον κληρονόμο, στον οποίο τελικά επήχθη η κληρονομιά αυτή, λόγω προηγηθείσας, ακόμα και μετά την παρέλευση του τετραμήνου αποποιήσεως ή διαδοχικών εκπροθέσμων αποποιήσεων αυτής (της κληρονομιάς) των εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμων.
Με τιμή
Η Πρόεδρος
Ελένη Κοντογεώργου