Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/56047/2806ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Αλκμάνος
Ταχ. Κώδικας : 11528 Ιλίσια , Αθήνα
Πληροφορίες: Ελ. Γιακουμή
Τηλέφωνο : 213 1512151
Ηλ. ταχυδρομείο: e.giakoumi@prv.ypeka.gr
Ημ/νία: 24/05/2024
ΠΡΟΣ: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής
Κοιν : Π.Α.
ΘΕΜΑ:
«Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας στους δασικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας»ΣΧΕΤ.: το αριθ.
ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/9775/494/29-1-2024 έγγραφο της Υπηρεσίας προς το ΓΛΚ
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου αλλά και της πρόσφατης δια ζώσης συνάντησής μας στις 22.5.2024 σε ότι αφορά το σχέδιο της Κ.Υ.Α. για τον καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015 (Α΄176) των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σας ενημερώνουμε επιπλέον για τα κάτωθι:
Όπως γνωρίζετε ήδη για τη δομή των Δασικών Υπηρεσιών (μετά την κάθετη υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η Γενική Γραμματεία Δασών συστάθηκε το 2022 με το Π.Δ. 6/2022 (Α’ 17). Σε αυτήν υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ως κεντρική Δασική Υπηρεσία και οι επτά (7) Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, κάτω από τις οποίες υπάγονται οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες: επτά (7) Δ/νσεις Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, τρείς (3) Διευθύνσεις Αναδασώσεων, πενήντα τέσσερις (54) Διευθύνσεις Δασών Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην Νομών) και ογδόντα (80) Δασαρχεία, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα και όλες μαζί υπεύθυνες για την εν γένει προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας, δημοσίων και μη δημοσίων, η συνολική έκταση των οποίων ανέρχεται περίπου σε 69.000.000 στρέμματα.
Λόγω του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διέπει την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και του εν γένει φυσικού περιβάλλοντος, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα της χώρας μας (άρθρα 24 και 117), όλοι οι δασικοί υπάλληλοι ασκούν καθημερινά τα καθήκοντά τους, κάτω από ιδιαίτερα επαχθείς και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και για τη ζωή τους ακόμα, συνθήκες. Προς την εκπλήρωση του σκοπού αυτού εκδίδονται κάθε έτος οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος Δασοπροστασίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και δεσμεύονται οι αντίστοιχες πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό. Κατά την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων αυτών (7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα) που αφορούν την προστασία των εν γένει δασικών οικοσυστημάτων (αλλά και των καθηκόντων της αγροφυλακής), από καταπατήσεις, λαθροϋλοτομίες, εκχερσώσεις και λαθροθηρία, υποχρεώνουν όλους τους δασικούς υπαλλήλους να εργάζονται στην ύπαιθρο, προκειμένου να προβούν επιτόπου σε όλες τις απαραίτητες αποτυπώσεις, αυτοψίες και ελέγχους, αντιμετωπίζοντας έτσι όλες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ευνόητα προκύπτει ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων δασοπροστασίας, είναι πολλοί οι κίνδυνοι που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των δασικών υπαλλήλων, δεδομένου ότι η εργασία που παρέχουν και οι ενέργειές τους για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας, τους φέρνουν σε άμεση επαφή και αντιπαράθεση, ιδίως κατά τη διενέργεια ελέγχων, με ενόπλους πολίτες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά άσκησης άμεσης σωματικής βίας ή απειλών κατά της ζωής των δασικών υπαλλήλων.
Μέχρι σήμερα, το επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας λαμβάνουν οι δασικοί υπάλληλοι των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών, όπως αυτοί ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 1845/1989. Τα καθήκοντα αυτών προβλέπονται από τα αντίστοιχα περιγράμματα θέσεων. Ωστόσο, οι δασικοί υπάλληλοι της κεντρικής δασικής υπηρεσίας (ήτοι της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος) των ίδιων κλάδων και ειδικοτήτων, εκτελούν επίσης τα ίδια καθήκοντα, όπως περιγράφεται και στα αντίστοιχα περιγράμματα θέσεων. Στα ειδικά περιγράμματα θέσης (ΕΠΘ) μπορούν να προστεθούν και οι επιπλέον απαιτήσεις που ορίζει ο φορέας ως απαραίτητες για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας. Ως εκ τούτου, τα ΕΠΘ συνδέονται με την συγκεκριμένη οργανική θέση που ανήκει στη συγκεκριμένη οργανική μονάδα του φορέα και όχι με τον υπάλληλο. Για το λόγο αυτό, ένας υπάλληλος που ανήκει για παράδειγμα στην κατηγορία ΠΕ Μηχανικών οποιασδήποτε ειδικότητας έχει άλλο ειδικό περίγραμμα εφόσον υπηρετεί στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, άλλο στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού και άλλο σε κάποια περιφερειακή Δασική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δασών (θέση ΠΕ Μηχανικών δεν υφίσταται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος).
Οι δασικοί υπάλληλοι της κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας, όπως ακριβώς και των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και στην ύπαιθρο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούν κατ’ ελάχιστον 2-3 διανυκτερεύσεις στο ύπαιθρο εβδομαδιαίως, κάνοντας περιπολίες σε συγκριμένες περιοχές αρμοδιότητάς τους, όπου η πρώτη ημέρα αφορά στην μετάβαση και η επόμενη στην επιστροφή. Στην περίπτωση αυτών, η περιοχή αρμοδιότητάς τους είναι όλη η Αττική και όταν απαιτηθεί μπορεί να μεταβούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπου εκτός από τα προαναφερόμενα περιστατικά, υπάρχει και η ανάγκη ελέγχου για την αποφυγή εμπρηστικών φαινομένων, καθώς επίσης και η συμμετοχή τους στην καταστολή των περιστατικών δασικών πυρκαγιών.
Παρακάτω σας ενημερώνουμε για τις καλυμμένες θέσεις υπαλλήλων, που στελεχώνουν αυτή τη χρονική στιγμή τη ΓΔΔΔΠ, καθώς και την κατηγορία κλάδου και ειδικότητας στην οποία ανήκουν.

Στον παραπάνω πίνακα δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι της ΓΔΔΔΠ που λείπουν λόγω απόσπασης ή άνευ αποδοχών.
Ανακεφαλαιώνοντας έχουμε να υπογραμμίσουμε ότι, οι δασικοί υπάλληλοι των ίδιων κλάδων και ειδικοτήτων με ίδια περιγράμματα θέσεων, ασκούν τις ίδιες αρμοδιότητες ως προς τον έλεγχο για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, είτε είναι οι υπάλληλοι τοποθετημένοι στην κεντρική δασική υπηρεσία είτε στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών.
Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα ανωτέρω και να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο οι Δασικοί Υπάλληλοι, ως δικαιούχοι της καταβολής επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δασικοί υπάλληλοι, που τοποθετούνται και υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες, υποχρεωτικά, κατά τον ως άνω ν. 1845/1989 (άρθρο 38 παρ. 1), συμμετέχουν στα προγράμματα δασοπροστασίας, με ενεργή συνδρομή στο πεδίο στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης.
Καταλήγοντας το εν λόγω επίδομα θα πρέπει να αναφέρεται στους δικαιούχους υπαλλήλους των Δασικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
O Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δ.Π.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Γραφείο Υπουργού ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκη
2. Γραφείο Γεν. Γραμματέα Δασών, Στ. Σταθόπουλου
3. Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, Τμήμα Δ