Διοικητικό Έγγραφο

Α.Π.: Δ1α/Γ.Π.οικ.3314
ΑΔΑ 99ΠΔ465ΦΥΟ-25Α
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &
ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &
ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 19
Ταχ. Κώδικας: 10187
Τηλέφωνο: 2132161324, -1325, -1720
e-mail: ddy@moh.gov.gr
ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αθήνα, 21.01.2025
ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με τη γρίπη των πτηνών Α (Η5Ν1)»
Σχετικά:
1. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).
2. Την υπ’ αριθμ. Υ14/09-07-2023 Απόφαση «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη» (ΦΕΚ Β’ 4435).
3. Η υπ’ αριθ. πρωτ. 40345 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση καθηκόντων Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας», (ΦΕΚ 722, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ./25-7-2023).
4. Το με αρ. πρωτ. 21352/02.11.2024 έγγραφο της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ με θέμα «Οδηγίες προς τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας σχετικά με τη γρίπη των πτηνών».
Η γρίπη των πτηνών είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως μεταξύ πτηνών αλλά μπορεί να μολύνει και ανθρώπους, ειδικά όσους βρίσκονται σε άμεση ή παρατεταμένη επαφή με προσβεβλημένα πτηνά ή ζώα. Οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να είναι επαρκώς ενημερωμένες και έτοιμες να ανταποκριθούν σε περίπτωση που η νόσος εμφανιστεί σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανάδυσης στελεχών του ιού με πανδημικό δυναμικό. Η έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και οι δράσεις παρέμβασης είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορούν να προστατέψουν από την μετάδοση ιού στον πληθυσμό. Αρκετοί διαφορετικοί υπότυποι του ιού της γρίπης των πτηνών έχουν ανιχνευθεί διαχρονικά ωστόσο ο A(H5N1) είναι ο υπότυπος που επικρατεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως κατά τα τελευταία έτη. Στο παρόν έγγραφο κάθε αναφορά στη γρίπη A(H5N1) περιλαμβάνει και οποιοδήποτε άλλο υπότυπο γρίπης τύπου Α που μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο και προέρχεται από πτηνά ή ζώα.
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος γρίπης A(H5N1) σε πτηνά, ζώα ή άνθρωπο στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) αρμοδιότητάς τους, οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΔΥΚΜ) θα πρέπει να πραγματοποιήσουν καταγραφή και παρακολούθηση ατόμων με έκθεση στον ιό A(H5N1), επιδημιολογική διερεύνηση του αγωγού μετάδοσης σε κρούσματα A(H5N1) χωρίς γνωστό ιστορικό έκθεσης και να συμβάλουν στην ενημέρωση και αγωγή υγείας του πληθυσμού περιοχών με κρούσματα Α(Η5Ν1) σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους. Οι απαραίτητες ενέργειες περιγράφονται στις ακόλουθες ενότητες Α, Β και Γ.
Α. Καταγραφή και παρακολούθηση ατόμων με έκθεση στον ιό A(H5N1)
Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε μολυσμένα πτηνά ή ζώα ή σε επιβεβαιωμένο ανθρώπινο κρούσμα με γρίπη A(H5N1) θα αποκαλούνται εν συντομία «επαφές». Η καταγραφή και παρακολούθηση των επαφών περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες (1-5):
1α. Τα άτομα που εκτέθηκαν (επαφές) σε πτηνά ή ζώα με επιβεβαιωμένη γρίπη A(H5N1) συμπεριλαμβανομένου του επιμολυσμένου περιβάλλοντος στο οποίο παρέμεναν αυτά τα πτηνά ή ζώα θα πρέπει να εντοπισθούν και να καταγραφούν άμεσα και με ακρίβεια.
Το διάστημα μολυσματικότητας των πτηνών, ζώων ή του χώρου εκτροφής τους ορίζεται από 14 μέρες πριν την εντόπιση των μολυσμένων πτηνών ή ζώων μέχρι την ολοκλήρωση των κτηνιατρικών διαδικασιών εξουδετέρωσης της εστίας και της απολύμανσης του χώρου.
Η συνεργασία της ΔΔΥΚΜ με την οικεία Δ/νση Κτηνιατρικής είναι απαραίτητη για την κατάδειξη των μολυσμένων πτηνών ή ζώων και των επιμολυσμένων χώρων για την ορθή αποτύπωση των επαφών.
Η έκθεση σε μολυσμένα πτηνά ή ζώα ορίζεται ως εξής:
 Άμεση επαφή ή η απλή προσέγγιση σε απόσταση ίση ή μικρότερη του ενός (1) μέτρου από ζωντανά ή νεκρά πτηνά ή ζώα με γρίπη A(H5N1).
 Συμμετοχή με φυσική εργασία στον καθαρισμό/απολύμανση του χώρου ή των εγκαταστάσεων που εντοπίστηκαν ή εκτρέφονταν μολυσμένα με γρίπη A(H5N1) πτηνά ή ζώα.
 Επίσκεψη ή παραμονή σε σπίτι, αγρόκτημα, εκμετάλλευση ή εκτροφή όπου εντοπίστηκαν πτηνά ή ζώα με γρίπη A(H5N1).
Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς του παρόντος, οι ζωολογικοί κήποι εμπίπτουν στην κατηγορία της εκτροφής ζώων/πτηνών.
Για τη διευκόλυνση της συστηματικής καταγραφής των επαφών με μολυσμένα πτηνά ή ζώα, η αρμόδια ΔΔΥΜΚ θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει στον ΕΟΔΥ το ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΤΗΝΑ Ή ΖΩΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ A(H5N1) το οποίο επισυνάπτεται (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1).
Το ως άνω δελτίο αποστέλλεται στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ στην αρχή της παρακολούθησης και εκ νέου μετά τη συμπλήρωση διαστήματος δέκα (10) ημερών από την τελευταία έκθεση.
1β. Τα άτομα που εκτέθηκαν (επαφές) σε άνθρωπο που αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης A(H5N1) θα πρέπει να καταγράφουν άμεσα και με ακρίβεια. Ως επαφές θεωρούνται τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα κατά το διάστημα που το κρούσμα ήταν μεταδοτικό. Ως στενή επαφή ορίζεται η άμεση επαφή, η απλή προσέγγιση σε απόσταση έως και ένα (1) μέτρο, η απροστάτευτη έκθεση σε αναπνευστικές εκκρίσεις ή σωματικά υγρά του κρούσματος και η απροστάτευτη επαφή με επιμολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες.
Το διάστημα μεταδοτικότητας του κρούσματος είναι από 10 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και μία εβδομάδα μετά την παύση του πυρετού και την πλήρη ή σε σημαντικό βαθμό υποχώρηση των συμπτωμάτων και την αρνητικοποίηση της μοριακής εξέτασης για λοιμογόνο ιό A(H5N1). Εναλλακτικά, το κρούσμα μπορεί να θεωρηθεί μη μεταδοτικό μετά την παύση του πυρετού και την πλήρη ή σε σημαντικό βαθμό υποχώρηση των συμπτωμάτων και 2 συνεχόμενες -με διαφορά τουλάχιστον 24ώρου- μοριακές εξετάσεις με αρνητικό αποτέλεσμα για λοιμογόνο ιό A(H5N1). Σημειώνεται ότι η μετάδοση του ιού είναι πολύ πιθανότερη κατά το διάστημα που το κρούσμα είναι συμπτωματικό ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αποκλείσουν την απέκκριση του ιού από τον ασθενή και κατά τις 10 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (περίοδος επώασης). Η βιωσιμότητα του ιού σε επιφάνειες ή αντικείμενα μειώνεται δραστικά με την πάροδο του χρόνου, σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι μπορεί να παραμείνει βιώσιμος έως το πολύ 24- 48 ώρες.
Τυπικά, επαφές ενός κρούσματος είναι άτομα που:
 Συγκατοικούσαν ή παρείχαν άμεση φροντίδα στο κρούσμα χωρίς την κατάλληλη ατομική προστασία.
 Είχαν απροστάτευτη, πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση σε απόσταση έως και ένα (1) μέτρο από το κρούσμα.
 Ήρθαν σε απροστάτευτη επαφή με επιμολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα που είχαν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα από το κρούσμα.
 Είχαν παρατεταμένη επαφή με το κρούσμα π.χ. εργάζονταν ή παρέμεναν, στον ίδιο οριοθετημένο χώρο με το κρούσμα (π.χ. οι θέσεις εργασίας επαφής και κρούσματος ήταν στο ίδιο δωμάτιο/αίθουσα).
Για τη διευκόλυνση της συστηματικής καταγραφής των επαφών, η αρμόδια ΔΔΥΜΚ θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει στον ΕΟΔΥ το ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΑΦΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΓΡΙΠΗΣ A(H5N1) το οποίο επισυνάπτεται (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2).
Το ως άνω δελτίο αποστέλλεται στην αρχή της παρακολούθησης και εκ νέου μετά τη συμπλήρωση διαστήματος δέκα (10) ημερών από την τελευταία στενή επαφή με το κρούσμα.
2. Η οικεία ΔΔΥΚΜ θα ενημερώσει τις επαφές για τα εξής:
 Να παρακολουθούν την υγεία τους για διάστημα 10 ημερών από την τελευταία επαφή τους με το κρούσμα ή από την έκθεσή τους σε επιμολυσμένο περιβάλλον. Κατά το διάστημα της παρακολούθησης θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας FFP2 ή FFP3 εφόσον βρίσκονται σε περιβάλλον με άλλα άτομα και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή αντισηψία χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, απολύμανση αντικειμένων όπως πόμολα από πόρτες με αλκοολούχο διάλυμα ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε νερό, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα αντίστοιχα με τον αγκώνα, καλός αερισμός των χώρων κλπ.)
 Σε περίπτωση που κατά το διάστημα παρακολούθησης εμφανίσουν πυρετό ≥ 38° C, βήχα, δύσπνοια, ρίγος, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αστάθεια, πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, επιπεφυκίτιδα ή γαστρεντερίτιδα:
 Να ενημερώσουν αμέσως:
1. τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Π.Ε. (να δοθούν τηλεφωνικοί αριθμοί επικοινωνίας).
2. τον ΕΟΔΥ τηλ. 210-5212054, 303, 308, 370.
3. τον ιατρό τους και το τοπικό νοσοκομείο για τα συμπτώματα αναφέροντας ότι προηγήθηκε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα A(H5N1) σε πτηνό, ζώο ή άνθρωπο.
 Να κάνουν συνεχή χρήση μάσκας FFP2 ή FFP3.
 Να αποφύγουν εντελώς επαφές με άλλα άτομα και να περιοριστούν σε έναν οριοθετημένο χώρο (π.χ. σε ένα δωμάτιο της οικίας σε περίπτωση συγκατοίκησης με άλλα άτομα).
 Να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής.
3. Η οικεία ΔΔΥΚΜ θα προβαίνει σε καθημερινή τηλεφωνική ή με άλλο πρόσφορο τρόπο επικοινωνία με τις επαφές για το διάστημα παρακολούθησης ως πρόσθετο μέτρο ενεργητικής επιτήρησης για την τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων με βάση τις λαμβανόμενες πληροφορίες από τις επαφές (πυρετός ≥ 38° C, βήχας, δύσπνοια, ρίγος, πονοκέφαλος, ζαλάδα, αστάθεια, πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, επιπεφυκίτιδα ή γαστρεντερίτιδα). Η ενεργητική επικοινωνία θα συμπληρώνεται καθημερινά στο σχετικό πεδίο στο δελτίο καταγραφής & παρακολούθησης είτε πρόκειται για επαφές με πτηνά/ ζώα είτε με ανθρώπους με A(H5N1) μέχρι της ολοκληρώσεως των 10 ημερών από την τελευταία έκθεση.
4. Η οικεία ΔΔΚΥΜ αφού επικοινωνήσει με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του τοπικού νοσοκομείου ή με προσωπικό που έχει προκαθορίσει το νοσοκομείο για τη γρίπη των πτηνών, θα συντονίσει τις επισκέψεις των επαφών που δηλώνουν ασυμπτωματικές στο τοπικό νοσοκομείο. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν την 5η και 10η μέρα παρακολούθησης με σκοπό την κλινική εκτίμηση και τη συλλογή δειγμάτων που θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο στο οικείο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης. Αν η επίσκεψη δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί την προβλεπόμενη ημέρα θα μετατίθεται στην αμέσως κοντινότερη ημερομηνία, π.χ, την προηγούμενη ή επόμενη ημέρα όταν αυτή θα είναι εφικτή. Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο καταγράφονται στο σχετικό πεδίο στο δελτίο καταγραφής & παρακολούθησης.
5. Σε περίπτωση που οι επαφές αναφέρουν στη ΔΔΥΚΜ οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα (πυρετός ≥ 38° C, βήχας, δύσπνοια, ρίγος, πονοκέφαλος, ζαλάδα, αστάθεια, πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, επιπεφυκίτιδα ή γαστρεντερίτιδα), η επαφή χαρακτηρίζεται ως ασθενής υπό διερεύνηση για γρίπη των πτηνών. Η οικεία ΔΔΥΚΜ θα επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ (Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων, Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού ή ΚΕΠΙΧ), με το ΕΚΑΒ για την μεταφορά της επαφής στο τοπικό νοσοκομείο για κλινική εκτίμηση και δειγματοληψία και με το τοπικό νοσοκομείο (Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ή άλλο προκαθορισμένο προσωπικό του νοσοκομείου για την γρίπη των πτηνών). Κατά την επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και το τοπικό νοσοκομείο θα πρέπει να αναφερθεί ρητώς ότι πρόκειται για ασθενή υπό διερεύνηση για γρίπη των πτηνών A(H5N1), ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινής και βιοασφάλειας από το προσωπικό του ασθενοφόρου και το τοπικό νοσοκομείο. Επισυνάπτονται σχηματικά διαγράμματα με τον έλεγχο των ασθενών και τη ροή της πληροφορίας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4,5).
Β. Επιδημιολογική διερεύνηση αγωγού μετάδοσης σε κρούσματα A(H5N1) χωρίς γνωστό ιστορικό έκθεσης
Η επιδημιολογική διερεύνηση αφορά κρούσματα χωρίς ιστορικό έκθεσης σε μολυσμένα πτηνά ή ζώα ή σε ανθρώπινο κρούσμα γρίπης A(Η5Ν1). Η λεπτομερής αναγνώριση του πιθανού τρόπου μετάδοσης της νόσου σε κρούσματα γρίπης A(H5N1) χωρίς γνωστό ιστορικό έκθεσης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε πτηνά, ζώα ή άνθρωπο, είναι κρίσιμη για την συγκέντρωση ζωτικών πληροφοριών για την επιδημιολογία του νοσήματος και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου στην κοινότητα. Εξετάζονται οι πιθανές περιπτώσεις έκθεσης, όπως η άμεση επαφή με δυνητικά μολυσμένα πτηνά ή ζώα, η παραμονή σε επικίνδυνο περιβάλλον σε περιοχές όπου εντοπίστηκε ο ιός A(H5N1) ή η επαφή με ανθρώπους που είχαν προηγούμενη δυνητική έκθεση στον ιό A(H5N1). Η αρμόδια ΔΔΥΜΚ θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει στον ΕΟΔΥ το ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Α(H5N1) το οποίο επισυνάπτεται (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3).
Γ. Ενημέρωση του πληθυσμού περιοχών με κρούσματα Α(Η5Ν1) σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους
Η οικεία ΔΔΥΚΜ θα πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα προστασίας σε συνεργασία με την οικεία Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και τον ΕΟΔΥ στις Επηρεαζόμενες Περιοχές. Ως Επηρεαζόμενη Περιοχή νοείται η Π.Ε. όπου εντοπίστηκε κρούσμα γρίπης σε πτηνά ή ζώα ή ανθρώπινο κρούσμα A(H5N1) και μπορεί να περιλαμβάνει και τις όμορες σε αυτήν Π.Ε. Οι επηρεαζόμενες περιοχές μεταβάλλονται ανάλογα με τις εντοπίσεις του ιού σε πτηνά ή ζώα και τον τρόπο εισαγωγής της νόσου. Π.χ. αν ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αποδημητικών πτηνών Επηρεαζόμενες Περιοχές είναι και οι όμορες Π.Ε. ενώ αν είναι αποτέλεσμα εισαγωγής μολυσμένων πουλερικών σε συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις Επηρεαζόμενη Περιοχή μπορεί να είναι μόνο η Π.Ε. της μολυσμένης εκμετάλλευσης ή να μην ορισθεί καθόλου Επηρεαζόμενη Περιοχή. Οι Επηρεαζόμενες Περιοχές αποφασίζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά και επιζωοτιολογικά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ και συναρμόδιους φορείς. Επικαιροποιημένος κατάλογος με τις Επηρεαζόμενες Περιοχές και ενημερωτικό υλικό προς υποβοήθηση του σκοπού της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του κοινού για την γρίπη θα είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο του ΕΟΔΥ στην ενότητα για την Γρίπη των Πτηνών https://eody.gov.gr/disease/gripi-ton-ptinon/.
Το καθεστώς Επηρεαζόμενης Περιοχής ισχύει από 14 ημέρες πριν από τον εντοπισμό κρούσματος A(H5N1) σε πτηνά, ζώα ή σε άνθρωπο και διαρκεί μέχρι και ένα (1) μήνα μετά από την εξουδετέρωση όλων των εστιών γρίπης σε πτηνά ή ζώα και από την απουσία συμπτωμάτων και την αρνητικοποίηση των δειγμάτων όλων των ασθενών.
Η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού είναι κρίσιμη για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η νόσος έχει κάνει την εμφάνισή της σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άρρωστα ή νεκρά άγρια πτηνά ή ζώα και να ενημερώνονται για τις οδηγίες των αρχών. Επισημαίνεται ότι κατά την επικοινωνία με το κοινό ή μεταξύ υπηρεσιών θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι ο πληθυσμός σε οποιαδήποτε περιοχή στη χώρα δεν διατρέχει κίνδυνο από την κατανάλωση εμπορικά διακινούμενων προϊόντων πουλερικών (κρέατος, αυγών ή παραγώγων) καθώς οι έλεγχοι στην πτηνοτροφία είναι αυστηροί και τα εισαγόμενα ή εγχώρια προϊόντα από μολυσμένες ή ύποπτες εκμεταλλεύσεις δεσμεύονται και καταστρέφονται.
Η παρούσα εγκύκλιος αναρτάται στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr) στον άξονα «Υγεία» και στην ενότητα «Δημόσια Υγεία», «Μεταδοτικά και Μη Μεταδοτικά Νοσήματα», «Εγκύκλιοι» για ενημέρωση των φορέων και των πολιτών.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. Υπουργείο Εσωτερικών
Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ
Σταδίου 27, Τ.Κ. 101 83 Αθήνα
info@ypes.gr
2. Όλες τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας
Γενικές Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας (έδρες τους)
Υπόψη Προϊστάμενων Γενικών Δ/νσεων
3. Όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας
Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας (έδρες τους)
Υπόψη Προϊσταμένων Δ/νσεων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα
info@minagric.gr
2. Όλες τις Υ.Πε. της χώρας
Υπόψη Διοικητών
3. ΕΟΔΥ
Υπόψη Προέδρου
Αγράφων 3-5, Τ.Κ. 15123 - Μαρούσι
3. Ε.Κ.Α.Β.
Υπόψη Προέδρου
Τέρμα Οδού Υγείας, Τ.Κ. 115 27- Αθήνα
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
1.Γραφείο Υπουργού
2.Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας
3.Γραφεία Υφυπουργών
4.Γραφεία κ.κ. Γενικών Γραμματέων
5.Γραφεία κ.κ. Γενικών Δ/ντών
6.Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΤΗΝΑ Ή ΖΩΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ A(H5N1)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΑΦΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΓΡΙΠΗΣ A(H5N1)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Α(H5N1)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ A(H5N1)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΡΟΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ