Στην υπό κρίση υπόθεση, το Ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αναίρεσης προηγούμενης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου. Η υπόθεση αφορά στην επιβολή προστίμου λόγω παράνομης καταστροφής αναδασωτέας έκτασης.
Στη μετ' αναίρεση συζήτηση, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η αθωωτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου ενεργοποιεί την αρχή ne bis in idem και δεσμεύει το διοικητικό δικαστήριο βάσει του άρθρου 5 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ), όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον ν. 4446/2016.
Το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει ότι η εφαρμογή της νέας διάταξης του άρθρου 5 παρ. 2 του ΚΔΔ ήταν εσφαλμένη, καθώς η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος της νέας διάταξης.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι, μετά την αναίρεση δικαστικής απόφασης, η συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου της παραπομπής επέχει θέση πρώτης συζήτησης της υπόθεσης αυτής. Συνεπώς, αν η μετ’ αναίρεση συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου της παραπομπής λάβει χώρα μετά από την 22.12.2016, εφαρμόζεται κατά χρόνον η νέα διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 του ΚΔΔ, έστω κι αν η αναιρεθείσα απόφαση είχε εκδοθεί κατόπιν συζήτησης πραγματοποιηθείσας πριν από την 22.12.2016. Η κρίση του Διοικητικού Εφετείου κρίθηκε ορθή και η αίτηση αναίρεσης απορρίφθηκε.