{{searchResultsTotalItems}}
{{searchResultsTotalItems}}
{{searchResultsTotalItems}}

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Προλογικό σημείωμα συγγραφέα
Πίνακας κυριότερων συντομογραφιών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή στο Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος. Τα θεμέλια, η ιστορική εξέλιξη, οι αρχές και οι πηγές του δικαίου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ Διεθνές δίκαιο προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Διεθνές δίκαιο προστασίας των υδατικών πόρων, των θαλασσών και των ωκεανών από τη ρύπανση και διαχείρισης αποβλήτων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Διεθνές δίκαιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
KEΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ Η περιβαλλοντική εκτίμηση και αδειοδότηση κατά το διεθνές δίκαιο: αρχές και πηγές δικαίου
KEΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ Η Σύμβαση Aarhus και τα περιβαλλοντικά διαδικαστικά δικαιώματα
Συμπεράσματα
Ενδεικτική Bιβλιογραφία
Αλφαβητικό ευρετήριο

Η προστασία του περιβάλλοντος σε διεθνές επίπεδο είναι η εξέλιξη μιας πολιτικής και ιστορικο-κοινωνικής διαδρομής που μόνο ομαλή ή προβλέψιμη δεν υπήρξε. Ως απόρροια θεμελιωδών μεταβολών στην αντίληψη για την αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής προστασίας, το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο είναι το σύνολο συμφωνιών και αρχών που αντικατοπτρίζουν τη συλλογική προσπάθειά μας να διαχειριστούμε τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της ανθρωποκαίνου εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του όζοντος και η μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής, η ρύπανση των ωκεανών κλπ.

Το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αναπτυσσόμενους τομείς του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Μόνο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 τα κράτη άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι ωκεανοί μολύνονται, ότι τα είδη χλωρίδας και πανίδας μειώνονται ότι το περιβάλλον απαιτεί πλέον προστασία. Το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο είναι ένας ιδιαίτερα επίκαιρος τομέας και αυτό αντικατοπτρίζεται στις παγκόσμιες ειδήσεις.

Το βιβλίο «Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο» συνιστά το αποτέλεσμα μίας ερευνητικής προσπάθειας, που ξεκίνησε από τη μελέτη των πηγών του διεθνούς δικαίου του περιβάλλοντος για να οργανωθεί το σύνολο των βασικότερων προβληματικών αναφορικά ιδίως με το εύρος και την ένταση της προστασίας που παρέχουν οι Πολυμερείς Περιβαλλοντικές Συμφωνίες (ΠΠΣ/MEAs), σε πεδία όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλοία, η προστασία της βιοποικιλότητας κ.λπ.

Το έργο επιδιώκει να αποτελέσει εύχρηστο βοήθημα για τους πάσης φύσεως εφαρμοστές του Δικαίου του Περιβάλλοντος, είτε σε διεθνές επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό/περιφερειακό είτε και σε εθνικό. Συνιστά, επίσης, όπως είναι δομημένο, ένα οργανωμένο πόνημα και για εκπαιδευτικές/ερευνητικές ανάγκες.

Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη

Είστε συνδρομητής Qualex; Συνεχίστε την ανάγνωσή σας, αφού πρώτα συνδεθείτε 

Επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πλούσιο περιεχόμενο της Qualex; 
anchor link
Εγγραφήκατε επιτυχώς στο newsletter!
Η εγγραφή στο newsletter απέτυχε. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.
Αρθρογραφία, Νομολογία ή Σχόλια | Άμεση ανάρτηση | Επώνυμη ή ανώνυμη | Προβολή σε χιλιάδες χρήστες σε όλη την Ελλάδα